Trzydzieści osiem jabłek nadziewanych miodem, orzechami włoskimi i płatkami migdałów pieczonych przez 38 minut oraz Ostrożańskie pieczone pierogi przewracane 38 razy w trakcie pieczenia,  to była nasza propozycja jak się poźniek okazało zwycięzka propozycja na potrawę regionalna podczas  festiwalu smaków w trakcie Rajdu Kupały, który zakończył się na ośrodku na Lubiance. Podczas festiwalu zaprezentowało się aż  7 drużyn, i dwa kręgi z naszego hufca. Były pieczone ziemniaki z masłem, zapiekanka, prażucha, kasza jadlana ze skwarkami, smalec z ogórkami, ogórki bez smalcu, i jeszcze jedne ogórki i oczywiście zalewajka. Jury surowym okiem oceniało prace sposób zaprezentowania potraw. Nasza ciężka praca i wcześniejsze testowanie pieczenia jabłek opłaciły się podwójnie. Zajęliśmy jednogłośnie pierwsze miejsce a miny osób jedzących nasze produkty ze smakiem, mówią same za siebie. W trakcie zlotu drużyny przygotowywały także zajęcia dla innych drużyn. 2 DH tradycyjnie zrobiła bieg na orientację, żeglarze wozili chętnych łódkami. Były także zajęcia łucznicze prowadzone przez 9 DW, podczas których udało nam się nawet kilka razy trafić w tarcze. My przygotowaliśmy profilaktyczny tor przeszkód w alkogooglach zwany biegiem kelnera,  podczas którego uczestnicy mieli za zadanie przenieść tace z piłkami a następnie ułożyć z nich piramidę. Zabawy i śmiechu było co niemiara.